Foto: Lena Emmoth, TR Bild

Fyrling till Elfving & Skoglund

Det blev succé för Joakim Elfving och Rikard N Skoglund vid dagens utflykt till Årjängs GS75 tävlingar. Fyra starter gav fyra segrar för travsveriges hetaste duo. När vi får tag på Joakim så sitter han i hästbussen på väg hem från Årjäng.


- Det är fantastiskt kul att lasta fyra och vinna fyra, på förhand hade jag tro på tre av hästarna och hoppades kanske kunna få med en eller två segrar. Det här blir en positiv kick både för mig och för verksamheten och det här tar jag med mig in i nästa vecka, säger Joakim Elfving.

Hur kom det sig att du valde att satsa på just Rikard N Skoglund som förstekusk?
- Vi har valt att satsa på varandra och jag förklarade tidigt för Rikard att jag ville ha en förstekusk i stallet och vi har ett jättebra samarbete tillsammans. Vi hade lite dålig kommunikation innan anmälning och jag sa att jag skulle starta två hästar på Årjäng, vid anmälningstillfället blev det fyra. Så det naturliga vore kanske att Rikard skulle ha varit på Hudiksvall idag och det säger väl något om vårt samarbete och idag är det nog inget som någon av oss ångrar, säger Joakim.

ÄLSKAR OMSTARTEN ÄLSKADE OMSTARTEN

I Love Faux Depart var först ut i dagens fyrling signerad Joakim Elfving och Rikard N Skoglund. Hästen levde upp till namnet då hon galopperade i den ogiltiga starten för att sedan köras till ledningen i den giltiga. Från ledningen var det frågan om en ren expeditionsaffär för den här lovande treåringen efter Bold Eagle. Segertiden blev 1.16,3 och förstapriset var 40.000 kronor. Äger gör Team Svea HB.

- Det är en stor och välstammad häst som gjorde bra ifrån sig i kvalet. I debuten blev det galopp på grund av lite orutin men idag skötte hon sig bra, efter att hon galopperat i omstarten, säger Joakim och fortsätter:
- På sikt så tror jag att hon kommer att bli en spännande häst, men om det är som treåring eller senare det vågar jag inte säga.

PÅ FÖRHAND BÄSTA CHANSEN

Dagens andra vinnare från Elfving och Skoglund var Global Boost som tog en säker seger från ledningen. Trots en rejäl tryckare genom slutkurvan hade det fyraåriga stoet inga problem att stega undan till en övertygande seger på 1.16,4a. Förstapriset var 20.000 kronor och äger hästen gör Gebe HB.

- Det här var väl den som jag hade störst förhoppningar på innan tävlingarna. Han gjorde det bra och det blev en ganska enkel seger, säger Joakim.

RIKARD KÄNDE MER I HENNE

My Golden Eye skrällde till rejält i den första dagens dubbelavdelningen. Rikard N Skoglund bytte tredje invändigt mot utvändigt ledaren under slutvarvet och sedan bara länsade undan. Segertiden 1.12,9ak var en rejäl putsning av det personliga rekordet och sättet hon vann på lovade gott inför framtiden. Ägare och uppfödare är Hans-Ivar Wall ifrån Rättvik.

- Jag har varit lite besviken på henne. Det har känts att hon haft kapacitet, men hon har haft det svårt mentalt och stannat ifrån ledningen. Efter en periods vila så visade hon förbättrade takter i den senaste starten. Rikard kände kanske mer i henne än vad jag gjorde, för han sa att om jag får ledningen så kör jag där. Jag sa att kör henne i ryggar så kanske vi kan bli trea. Men oj vad bra hon gjorde det, det är det här man har gått och väntat på med henne, säger Joakim.

HÖR HEMMA I SILVER

Franklin Face satt och gottade sig i andra utvändigt medan en hårddragande Barkevius Mingo höll uppe tempot. När Rikard kastade loss genom slutkurvan bet det bra och det var gott om luft med till bra spurtande Monfalcone. Franklin Face kom i mål på 1.12,7a, förstapriset var 35.000 kronor.

- Franklin gjorde det väldigt bra. Det här roligt få in en sådan här häst i träning och han hör hemma i Silverdivisionen, säger Joakim.
Du hade ett bra fjolår, men det känns som att det kanske lyft ännu lite mer de sista veckorna?

- Vi har haft lite dåliga träningsförhållanden, men på slutet har det börjat gå att köra på ordentligt och då har framgångarna kommit, avslutar Joakim Elfving.

Av: Erik Ersson, Dalatravet

Publicerad söndag 18 april 2021. sven.eriksson@rattvik.travsport.se