Jacoby Keeper till Kungapokalen

Det bjöds på riktigt travgodis på Åbytravet på fredagkvällen när kvalen till Kungapokalen och Drottning Silvias pokal avgjordes.Per Nordström sitter i pool position bakom Önas Prince i Kungapokalen som lekte hem sitt försök.- Det är en fantastisk travmaskin. Det kan nog vara den bästa häst jag tränat, sade Per Nordström.


 

Önas Prince är blixtrande startsnabb och lekte sig till ledningen. Väl i spets blev det inget tempo och Örjan Kihlström kände sig tvingad att köra fram utvändigt ledaren dryga varvet före mål med Daniel Redéns Mister Hercules. Per Nordström ökade tempo efterhand och in på upploppet lämnade ekipaget sina konkurrenter och Önas Prince vann med krafter kvar.
- Det finns hjärta och lungor utöver det vanliga så detta är något extra. Jag kände i sista sväng att han bara ville gå. Han avslutade som vanligt rappt och det var långt ifrån botten i dag, fortsatte jägersrotränaren.
Daniel Redén blev inte lottlös. Fjolårets kriterievinnare Bramling vann sitt försök enkelt från ledningen sedan Örjan Kihlström lyckats tråckla sig loss från innerspåret. Brambling fick dämpa tempot och vann lätt före överraskningen Hombre D.
- Det såg bra och stabil ut. Han blir bättre och bättre i sin aktion. Han har som alla treåringar lagt på sig en del muskler under vintern, men det viktigaste är att travet funkar, sade Daniel Redén som också fick med Beacon Kronos till final.

Skön seger för Leif Witasp
I vintras drabbades Leif Witasp av en hjärnblödning. Han är på bättringsvägen, men avstår än så länge att köra. Träna kan han och Jacoby Keeper var satt i ett perfekt skick inför Kungapokalen. Torbjörn Jansson körde till ledningen och det kom hästar från alla håll in på upploppet, men Jacoby Keeper höll undan till en säker seger.
- Han har så skön inställning och lätt att handskas med. När det är lopp vet han vad som gäller och stallet gör ett fantastisk jobb, sade Torbjörn Jansson.
Det bli ett internationellt inslag i finalen. Holländske Wild West Diamant hade inte startat på fem månader, men Paul Hagoort hade inte slarvat med träningen. Robert Bakker körde lite avvaktande och loppet kördes i ett bra tempo. In på upploppet hade Wild West Diamant en bit fram till Roms Pays Off som kopplat greppet på ledaren. Det blev hårt i mål och målkameran fick avgöra och det var fördel med en nos till Wild West Diamant.

Vass kvartett gör upp i Drottning Silvias pokal
Finalen i Drottning Silvias pokal blir riktigt rafflande. Alla fyra försöksvinnare imponerade.
Robert Bergh var lite nerslagen efter Roms Pays Offs knappa nederlag. Desto gladare var han efter segern med Fifty Cent Piece som vann första försöket till Drottning Silvias Pokal. Det USA-födda stoet fick ingen lätt resa utvändigt ledande Sayonara som drog i ett bra tempo. I sista sväng gick Fifty Cent Piece i rejäl närkamp med ledaren som gav sig in på upploppet och Fifty Cent Piece stack undan till en imponerande seger.
- Det är ett fantastisk bra sto. Hon ville verkligen tävla i sista sväng, sade Robert Bergh.
Honey Mearas har utvecklats markant sedan hon flyttades till Daniel Redén och tog andra raka segern. Honey Mearas fick ingen lätt resa. Först hängde hon i tredjespår första 700 meterna innan hon kom fram utvändigt ledaren. När loppet skulle avgöras längde hon på steget och plockade Bank Wise As som också får plus i kanten.
- Jag tror att detta är något riktigt extra, jag tror hon är jättebra. Hon älskar verkligen att springa och tar allt med en klackspark. Hon är inte alls vässad och opererades i vintras. Det är Stochampionatet som är det stora målet, sade Daniel Redén.
Fjolårets dominant i kullen Eagle Eye Sherry vann sitt försök hur enkelt som helst. Björn Goop lättade lite på gasen från start och tog ledningen lätt som en plätt. Väl i ledningen blev det ingen match och Eagle Eye Sherry vann loppet mer eller mindre på tomgång. In som tvåa spurtade Roger Nilssons Nikita Sunrise som rest ända från Boden.
- Nu flyger vi hem. Det bästa när man har så långt hem som 140 mil är att man får njuta länge, sade Roger Nilsson.
Namaste är finalens runner-up. Efter tre starter för Joakim Lövgren är hon alltjämnt obesegrad. Efter en ganska lugn start kördes Namaste till ledningen efter 500 meter och resten var ren defilering.

Så här lottades finalerna

Konung Gustaf V:s Pokal
2 140 meter autostart
Häst – tränare

1 Brambling – Daniel Redén
2 Wild West Diamant – Paul Hoogart
3 Jacoby Keeper – Leif Witasp
4 Önas Prince – Per Nordström
5 Furies Rain – Peter Untersteiner
6 Rome Pays Off – Robert Bergh
7 Hennessy Am – Kim Pedersen
8 Beacon Kronos – Daniel Redén
9 Maesteraemon – Stefan Melander
10 Hombre D. – Oskar Kylin Blom
11 Devs Definitif – Mattias Djuse
12 Castillo – Tomas Malmqvist

Förstapris: 1 000 000 kronor

Drottning Silvias Pokal
2 140 meter autostart
Häst – tränare

1 Eagle Eye Sherry – Björn Goop
2 Honey Mearas – Daniel Redén
3 Fifty Cent Piece – Robert Bergh
4 Namaste – Joakim Lövgren
5 Kirsi Boko – Peter Untersteiner
6 Sayonara – Fredrik Wallin
7 Joyful Trix – Daniel Redén
8 Helluva Am – Katja Melkko
9 Nikita Sunrise – Roger Nilsson
10 Bank Wise As – Reijo Liljendahl
11 Stella Nova Race – Ulf Stenströmer
12 Anice Cake – Jim Oscarsson

Förstapris: 1 000 000 kronor

Kanal 75

Publicerad lördag 24 april 2021. sven.eriksson@rattvik.travsport.se