Jacoby Keeper trea i Kungapokalen

Robert Bergh var ytterst nära att vinna en storloppsdubbel.


Men storfavoriten Önas Prince tog hem Kungapokalen för sin tränare Per Nordström.
I en våldsam speeduppgörelse höll han undan med ett nödrop före Rome Pays Off.
– Det är en enorm glädje och en riktig stolthet, sa Per Nordström efter segern som var värd en miljon kronor.

Kungapokalen utmynnade i ett rafflande upplopp och en dramatisk avslutning. Detta efter att det varit lugna gatan under loppets gång. Storfavoriten Önas Prince tog planenligt hand om ledningen och Robert Bergh valde den här gången att inte utmana om täten utan kröp snällt ner i rygg på ledaren med Rome Pays Off. Sedan gick det i ett moderat tempo under loppets gång och det hände inte så mycket. Första varvet travades efter beskedliga 1.15. Per Nordström skruvade upp farten rejält mitt i sista kurvan och kom in på upploppet med Rome Pays Off klistrande i rygg. De övriga hästarna kom aldrig i närheten utan upploppet kom att handla om dessa två hästar. I en vildsint fight där det gick kusligt fort de sista tvåhundra metrarna, så plockade Rome Pays Off in en hel längd på Önas Prince. Robert Bergh kastade ner sin häst via open stretch och närmade sig hela vägen och på mållinjen var de båda jämnsides. Men den längsta nosen hade Önas Prince som vann med några centimeters marginal för sin tränare Per Nordström.

Segertiden blev 1.13,0/2140a och samma tid noterade Rome Pays Off. Tredjeplatsen togs av Leif Witasp-tränade Jacoby Keeper och Torbjörn Jansson.


– Det är en enorm glädje och en riktig stolthet att ta fram hästen hela vägen hit. Det går inte att beskriva. Det måste upplevas, sa Per Nordström om sin häst som tog femte raka segern (totalt 12 av 17 i karriären) och har sprungit in 2,7 miljoner kronor.


– Jag visste att vi hade värsta motståndaren i ryggen och jag gav min full marschorder tvåhundra kvar. Då gick det ruskigt fort och jag tror aldrig jag har kört så fort i ett lopp förut.
– Det är den bästa häst jag har tränat, har Nordström tidigare sagt om den fyraåriga hingsten.

”Det var surt – men otroligt ändå”
Robert Bergh var alltså ytterst nära att ta storslam och ta hem de båda pokalloppen. Men efter segern i Drottning Silvias Pokal fick han ge sig med minsta möjliga marginal med Rome Pays Off.

– Jag kände att vi inte hann dit och det var surt. Men det var otroligt ändå att han kunde ta en längd på Pers häst som var så snabb. Det var bara de två hästarna som hade chansen i loppet och därför blev det bevakat och ingen som kunde gå fram och sätta upp något tempo. Nu blir det Fyraåringseliten, sa Robert Bergh som ändå var nöjd med dagen förstås, då det även blev en seger i V75 med Easy Cash och en andraplats med Mellby Harissa som blev målfotoslagen mot favoriten Allegra Gifont efter en vass spurt via open stretch.

Publicerad måndag 10 maj 2021. sven.eriksson@rattvik.travsport.se