Viktor Rättviks nye proffstränare

Viktor Lyck är ny proffstränare på Dalatravet Rättvik sedan årsskiftet. Innan han tog ut sin proffslicens jobbade han som försteman hos Svante Båth.


  • Jag var försteman på Östuna där Svante hade ungefär 100 hästar. Vi var 12 hästskötare som tog hand om en av stallets tre filialer, säger Viktor.

Viktor har sina rötter i Dalarna och han berättar om hur det ser ut i stallet så här i inledningen av proffskarriären.

  • Just nu har vi 14 hästar i stallet och det är jag och min tjej som sköter om verksamheten. Vi trivs bra i Rättvik. Jag är ju från Leksand och nu har vi flyttat hem till Norr Lindberg där jag växte upp. Jag har ju inte bott hemma på 11-12 år så nu är det är skönt att komma hem.

Han berättar att stallet har en tydlig prägel på unghästar och det ser lovande ut inför framtiden.

  • Hälften av hästarna är tvååringar så ännu har vi inte så många starthästar. Fyra av tvååringarna tränas för start i år. Av det jag har sett hos Svante Båth så är ofta de hästar som är bra som tvååringar också långt framme i unghästloppen som tre och fyraåringar.

Satsar du medvetet på att hitta tidiga unghästar, eller hur tänker du som tränare?

  • Om det står en massa okända franska namn som jag inte känner igen så går jag vidare till nästa häst. Jag tycker om amerikanska stammar och avelshingstar som är kända för att lämna tidiga unghästar. Min sponsor International Stallions är en hingsthållare med bland Donato Hanover, Explosive Matter och S.J.s Caviar som lämnat väldigt bra och tidiga avkommor.

Att Dalatravet Rättvik lockar en ung och hårdsatsande tränare till banan är viktigt för framtiden och Viktor har flera lokala hästägare som förhoppningsvis får chansen att se sina hästar tävla på hemmaplan framåt sommaren.

  • Jag har flera hästägare från Dalarna, Mora, Älvdalen och Backa och när vi sålde en andelshäst så fick vi flera nya hästägare från Rättvik, det är såklart skoj. Men det finns såklart plats för flera hästar i stallet. Målsättningen är att under året komma upp i tjugo hästar i stallet och då ha möjlighet att anställa en hästskötare, avslutar Viktor.

Av: Erik Ersson, marknadschef Dalatravet

Publicerad måndag 3 maj 2021. sven.eriksson@rattvik.travsport.se