Kommande tre Romme-tävlingar flyttas till Rättvik


Tävlingsdagarna lördag 15 april (breddlopp), fredag 21 april (lunch) och fredag 28 april (kvällstävling) flyttas från Romme till Rättvik. Den smittsamma hästsjukdomen kvarka finns fortfarande kvar i några stall på Rommes stallbacke.

Sedan sjukdomen kvarka konstaterades förra veckan har samtliga stall på Rommes stallbacke varit isolerade. De planerade STL-tävlingarna på påskdagen har redan flyttats till Solvalla. Nu har Rommes smittskyddsgrupp i samråd med Jordbruksverkets banveterinär och Svensk Travsport valt att flytta även kommande tre apriltävlingsdagar från Romme till Rättvik.

– Vi har valt att flytta april månads alla tävlingar. Vi vill ha extra säkerhetsmarginaler i smittskyddsarbetet och väljer därför redan nu att flytta kommande tre tävlingsdagar till Rättvik. Jag tror det blir bättre för både tränarna och vår egen organisation att sådana beslut fattas i god tid. Att löpande avvakta och bestämma i sista minuten inför respektive tävlingsdag hade varit ett sämre alternativ. Nu vet alla vad som gäller och kan planera efter det, säger Sven Eriksson som är travbanechef på Dalatravets båda banor.

De tre aktuella tävlingsdagarna är:

Lördag 15 april (breddlopp), kl 18:30
Fredag 21 april, kl 12:20
Fredag 28 april, kl 18:30

Samtliga propositioner kvarstår, och startanmälan sker till bana Rättvik. Startanmälan för den första berörda tävlingsdagen är på tisdag morgon. De hästar som redan finns anmälda till de aktuella loppen flyttas automatiskt över till Rättviks lopp.

De isolerade tränarstallen på Romme

Sammanlagt är stallbyggnader för sex olika tränare isolerade på Rommes stallbacke. För två tränare har smittan konstaterats och hästarna i dessa två stall hålls isolerade tills vidare.

– I övriga fyra stallverksamheter har inga kvarkasymtom synts vare sig före eller under isoleringen. Dessa stall är isolerade till och med fredag 7 april. Om inga symtom upptäcks under den tiden släpps isoleringen och dessa hästar blir då i praktiken möjliga att startanmäla från och med tisdag morgon, säger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko.

Publicerad torsdag 6 april 2023. sven.eriksson@rattvik.travsport.se