Foto: TR Bild


På lördag är det V75-tävlingar på Dalatravet Rättvik. Det har blivit tradition sedan en lång rad av år tillbaka att Sommartravet avslutas med tävlingar i Dalarna och då på Siljanstravet. Som vanligt serveras en hel rad intressanta lopp. Inte mindre än 14 dalaekipage kommer till start och flera av dem kan med lite klaff dyka upp i striden. Vi känner hemmatränarna på pulsen och hör vad de tror om sina möjligheter.

V75-1
11. BABARIS har varit riktigt fin i sina senaste starter så formen sitter där. Vi har så smått siktat på det här loppet och det är därmed en klar missräkning med ett elftespår. Det är bara att smyga och hoppas på turen. Blir det bara tempo slår han säkert några till slut. Han går i en vanlig sulky, barfota runt om och har ett helstängt huvudlag, säger Hans R. Strömberg.

V75-2
2. TAKEMETOHEAVEN har gjort det bra i enklare sammahang i sommar. Kommer nu ut i en betydligt tuffare omgivning. Är samtidigt under utveckling. Spåret klarar hon så vi letar slagläge och hoppas att hon sedan kan följa med till en fin penningplacering. Hon går i en vanlig sulky, barfota runt om och har ett norskt huvudlag, säger Nathalie Blom

3. SCREAMS MY NAME kommer ut i en betydligt tuffare omgivning än vad han mött tidigare i sommar. Han får därmed i första hand inrikta sig på en fin penningplacering. Han är snabb från start och har inget emot att gå i ledningen. Kommer nu att få ett norskt huvudlag istället för det helstängda han haft i starterna innan. Det blir vidare vanlig sulky och skor på, berättar Bernt Ove Johansson.

8. EN GARDE var tunt jobbad inför starten senast- Med tanke på det gjorde han ett riktigt bra lopp som trea. Tyvärr har han fått ett uselt startspår och det försvårar uppgiften. Det måste därmed klaffa på vägen för att det skall bli en framskjuten placering. Han kommer att gå i en vanlig sulky, barfota och har ett öppet huvudlag, berättar Ante Lisell.

9. NUAGE D’INVERNE har gjort det bra i sina senaste starter så han håller sin fina form. Är dock i grunden mer stark än snabb så för hans del gäller att det löser sig och att det inte blir en speeduppgörelse. Läget behöver inte vara fel men som sagt det måste klaffa på vägen. Troligtvis kör vi utan framskor, i en vanlig sulky och med ett halvstängt norskt huvudlag, säger Lena B.Karlsson.


V75-3
2. AJLEXES CUBANO var kanske inte som allra bäst senast men verkar nu okey igen. Var fin i tisdagsjobbet. Har ett passande läge men startar egentligen mest för att det är hemmaplan. Han får inrikta sig på att ta en fin placering. Spets och släppa till någon av de bättre vore ett idealiskt upplägg. Han går i en jänkarvagn, utan skor och ett huvudlag med kupor som vanligt, meddelar Anders Jonsson.

8. DARK ROADSTER har tyvärr fått ett tråkigt utgångsläge och det är klart att det ställer till det. Han har ej heller visat den rätta toppformen så han får i den här tuffa ongivningen leta sig ned i banan och lifta med till en penningplacering. Han kommer att gå i en jänkarvagn, utan framskor och har ett öppet huvudlag, säger Emma Sara Sjöberg.

V75-4
3. VALLE STORM tjänar sina pengar och det känns som att han gör sitt i stort sett varje gång. Är dock med ålderns rätt beroende av att få sitt smyglopp. Med klaff på vägen handlar det om en fin penningplacering. Han kommer att gå i en vanlig sulky, utan bakskor och har ett norskt huvudlag, förtäljer Kajsa Frick

4. ÅSTAS GOTTHARD känns riktigt fin i jobben så förhoppningen är att han har hittat höstformen. Han har annars inte fått till det i senaste loppen men samtidigt har han dragits med allergier så det har funnits förklaring. Nu står han bra inne i loppet och även distansen är den han gillar. Han är svårbedömd men komihåg att han har överraskat förr. Går nu i en vanlig sulky, barfota runt om och har ett norskt huvudlag, säger Kajsa Frick.

5. SIPPSON har bra fart inombords men visade ingen form under våren. Kommer nu åter efter en längre paus. Har jobbat 1.31 på bra sätt men det kan naturligtvis fattas lopp i kroppen. Tränaren har nu meddelat att man provar med att rycka allt. Inga skor, ingen checkrem och ett cant see back huvudlag betyder en stor förändring. Skall ses i varje fall som en platsfidus.

13. BJÖRLIFANNER radar upp fina insatser. I lördags var han femma men hade varit betydligt längre fram utan en massa strul på vägen. Han har visat fin form en längre tid och att det nu blir täta starter skall inte vara något negativt. Han är dock ingen startraket så tillägg på kort distans gör uppgiften svår. Det behövs klaff på vägen men visst kan han överraska. Han kommer att gå i en vanlig sulky, öppet huvudlag och utan skor, säger Nathalie Blom

V75-5
4. GLOBAL BOOST har verkligen visat framfötterna i sommarens starter. Visade inte minst på Axevalla i V75 senast att hon duger bra även i dessa sammanhang. Hon kan öppna riktigt bra och från ett passande spår bör det bli en bra position i främre träffen. Blir det bara tempo på loppet spurtar hon till sig en plast bland de tre. Går nu i en jänkarvagn, barfota runt om och har ett stängt huvudlag, säger Joakim Elfving.

V75-6
5. SOLÖNS SKRAMMEL är lite speciell av sig. Trivs bäst då hon slipper att få stänk på sig så förhoppningen är att hon nu kan komma till ledningen, en position där hon har visat att hon trivs allra bäst. Klaffar det på vägen blir jag inte främmande för att hon kan komma att dyka upp i striden. Vi kommer nu att köra henne barfota runt om, i en vanlig sulky och har ett öppet huvudlag, säger Annicka Berg-Rustad.

11. INTERWALL har tyvärr fått ett dåligt läge och det känns lite som att han är bortlottad. Han tränar annars riktigt bra och det är ingen hemlighet att vi har siktat på det här loppet. Han går egentligen från alla positioner men ändå kräver spåret att det klaffar på vägen. Med rätt lopp är han med bland de fem främsta. Vi kommer nu att testa för första gången med ett norskt huvudlag, eventuellt rycker vi alla skor. Han har som tidigare en jänkarvagn, säger Viktor Lyck

Publicerad torsdag 3 augusti 2023. sven.eriksson@rattvik.travsport.se