Lördag 14 oktober avgörs årets upplaga av Svensk Travkriterium på Solvalla och en av de tolv som kvalat in till finalen är uppfödd i Rättvik av uppfödaren Johan E Hermansson. Det handlar om Eric Martinsson-tränade Fusion Eagra (Django Riff-Ladymatic) som efter en vass avslutning i försöket nu kommer till start från bricka 11.

Vi fick en pratstund med en glad Johan som är överraskad och som ser fram emot att följa lördagens tävlingar på plats.

- Så klart man vill vara på plats en sådan här gång. Det kanske bara händer en gång att man får med en häst i Kriteriet och vi kommer att njuta av upplevelsen,
säger Johan. 

- Detta var ju den första lite större kullen för oss och det är stort att få med en häst i en sån här final då.

Johan är en liten uppfödare som haft ett-två föl per år. I F-kullen som Fusion Eagra tillhör är det fyra som lever och är i träning, sedan finns det tre tvååringar och fem ettåringar i Johans uppfödning.  

Johan berättar att han tror mycket på betydelsen av starka mödernen som lämnar bra hästar i alla led och att han hellre chansar lite på hingstvalen då för att kunna sticka ut. Dessutom som uppfödare ser han gärna att det är tidiga hästar som hävdat sig redan i unga år i stammen.

I årets fölkull har han t ex tre föl efter Hayden Hanover som Johan tycker känns lite extra vad gäller exteriören. 

Rättviksuppfödda hästar har ju haft ett riktigt bra är då Mats Erikssons uppfödning Love Keeper slutade tvåa i både Sprintermästaren och Derbyt och Johan Hermansson nu alltså har en häst i Kriteriet.

Bra jobbat alla som håller på med uppfödning och extra roligt när det går så pass bra i den tuffa konkurrens som det är idag.

 

Foto: TR BILD

Publicerad onsdag 11 oktober 2023. sven.eriksson@rattvik.travsport.se